Online STEM-leertraject “COVID19” / Aanvraag bij INNOVIRIS.

Home / Projecten van het SSPB / Online STEM-leertraject “COVID19” / Aanvraag bij INNOVIRIS.
Online STEM-leertraject “COVID19” / Aanvraag bij INNOVIRIS.

Online STEM-leertraject “COVID19” / Aanvraag bij INNOVIRIS.

Samen met Brightlab (onderdeel van RVO Society) werkt het STEM-steunpunt-Brussel aan een digitaal leertraject over de COVID-19 crisis die ons leven in 2020 domineert. In dit project kruipen leerlingen uit de tweede graad van het secundair onderwijs in de huid van politici die moeten beslissen hoe ze de crisis gaan aanpakken.

Om geïnformeerd beslissingen te kunnen nemen moeten de leerlingen zich eerst verdiepen in verschillende aspecten van pandemieën. Dit doen ze in 4 specifiek ontwikkelde modules rond Virologie, Geneeskunde, Wiskunde, en Technologische hulpmiddelen. Deze modules worden met hulp van Brightlab aangeboden in een digitale leeromgeving en zijn opgebouwd in een blended formaat. De informatie waaruit de modules zijn opgebouwd wordt aangeleverd door experts verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel. De experten die meewerken aan dit leertraject zijn:

  • Professor dr. Patrick Lacor,
  • Professor emeritus dr. Jean-Pierre Hernalsteen,
  • Professor dr. Kurt Barbé,
  • Professor dr. Damya Laoui,
  • Lector Rydant Silas. 

<← De technische inhoud van de modules wordt afgewisseld met interactieve elementen en video elementen waarin de experts ook aan bod komen. Naast het verstrekken van informatie fungeren de experts dus ook als rolmodellen voor de leerlingen. De technische STEM-modules worden gekaderd en verbonden met elkaar in een centrale website die als centrale hub fungeert voor de leerlingen. Het is de bedoeling dat leerlingen de inhoud van de STEM-modules kunnen kaderen in een socio-economische en politieke context. De opgedane kennis wordt samengebracht in een afsluitend debat waarin de leerlingen debatteren over de mogelijke maatregelen die ze kunnen nemen in hun rol van politicus. Het is dus belangrijk dat de leerlingen de opgedane kennis kunnen plaatsen maar ook hun eigen beeld vormen over de maatschappij waarin ze willen leven. Het voorziene budget voor dit project bedraagt € 38 000. Voor de verwezenlijking hiervan is een financieringsaanvraag ingediend bij Innoviris in het kader van de projectoproep ’Gezondheid decoderen’ voor een bedrag van € 33 000, te verdelen onder de partners VUB, EhB, en Brightlab (RVO-IMEC). De promotor van dit project is Professor dr. Jorgen D’Hondt.